Islamic Widget

Monday, September 30, 2013

Soalan Cepu Emas haji


Titi Semeling Sg Petani
 
 
Bole x nk tanya beberapa soklan berdasarkan pengalaman lalu
 
Mengenai kasut dan selipar
 
Perlu bawa kedua² nya?
 
Perlu + Mesti bawa kedua-duanya…sebab penting..
 
Kasut bermula bila akan digunakan?
 
Kasut digunakan ketika selesai umrah wajib, setiba menjejakkan kaki di Mekah. 1. Untuk keluar mengikuti rombongan ziarah. Contoh menaiki Jabal Rahmah…2. Sewaktu wukuf, kasut hendaklah + mesti + perlu (sgt penting) dibawa. Ketika keluar melontar Jamrah Aqabah pertama pd malam atau pagi 10 Zulhijjah bawa kasut di dalam beg haversack. Selesai melontar kita sudah melepasi Tahallul Awal, maka balik tu pakailah kasut. Kemah jemaah haji Malysia dgn Muassassah di Mina lebih kurang 3 km. Pergi dan balik 6 km….boleh melecet kaki kalau pakai selipar….
 
Pilihan selipar
 
Ada yg suh cari selipar yang bertali di tumit, kerana kemungkinan utk jemaah lain terpijak selipar serta tercabut selipar
 
Betul dan benar…saya beli dua selipar bertali tersebut. Yang akhirnya satu saya wakafkan.Selipar putus, selipar hilang masalah biasa. Jangan jadikan ia satu masalah haji. Pernah saya berjalan kaki tanpa selipar kerana hilang, rasa seronok pulak…
 
Seluar sukan – 2 helai + seluar cerut
 
Seluar sukan pakai semasa?
 
Boleh dipakai sewaktu ke mana-mana….pergi ziarah, pergi kedai, pergi mesjid. Saya gunakan seluar sukan untuk berjoging. Waktu petang saya berjoging dari hotel, masuk terowong dan eksesais…(nak bawa tali skipping pun boleh). Percayalah….orang akan ketawakan anda atau sekurang2nya mereke senyum sambil menggelengkan kepala. Mana ada orang Arab jogging…Tapi mereka terlupa hadis, bahawa Rasulullah dan Siti Aishah, berlumba lari….tujuan saya berjoging, untuk mengelakkan diri tertekan dengan suasana dan kondisi cuaca dan persekitaran. Saya membiasakan diri dengan berjoging. Alhamdulillah saya sihat walafiat. Kurang batuk, deman dan sebagainya.semasa di sana.
 
Seluar cerut 
 
saya selesa memakai jubah tanpa kain pelikat…pantas, senang dan mudah bergerak….
 
Seluar cerut haji ke? Dan pakai dgn jubah …betul
 
Beg galas yg akan dibawa bersama dlm kapal terbang
 
Bole bawak x air dlm botol mineral (500ml) -
 
TIDAK BOLEH SAMA SEKALI…dlm kapal terbang ada banyak air… he he he mintak je…
 
Ada yg suh bawak sleeping beg. Bila kita guna?T
 
Tidak perlu bawa buat beraattt je…mungkin utk digunakan semasa Wukuf, di Arafah atau di Muzdhalifah (semasa mabit) atau di Mina. Tetapi kita pergi untuk berjuang dan berjihad, bukan nak tido…semasa Wukuf saya tido di surau….jgn risau anda masih muda….kurangkan barang utk dibawa….bawa yg penting dan perlu sahaja. Dan jangan lupa semasa Wukuf, jangan dok diam je kat kemah (TIDO) memang penat dan letih, tapi usahakan diri pergi surau, talbiah, zikir, baca Quran sehingga matahari terbenam. Di Mina anda boleh membantu pihak Tbg Haji mengagih-agihkan makanan, membersihkan sampah sarap sekitar kemah dan membersihkan bilik air…orang muda kena berbakti….inilah masanya nak buat pahala di Mekah. 
 
Solat fardhu diatas kapal terbang
 
Mungkin kami akan SUBUH diatas kapal terbang
 
Solat subuh atau solat menghormati waktu? – ada beberapa pandangan.  
 
Maaf, pasal solat menghormati waktu, saya focus kat ‘solat menghormati waktu’ sebab Tabung Haji yang suruh kita buat….tapi saya dah rujuk ust muktabar…memang tidak ada. Sebenarnya anda boleh terus sahaja solat Subuh dengan menggunakan botol air utk berwuduk, solatlah atas kerusi…juga solat dhuha…dan solat sunat yg lain dalam kapal terbang ke, dalam bas semasa balik dari wukuf ke (jem teruk) dan diketika yang lain….pasal kita kena menghadap Kiblat dahulu itu….kita tidak perlu risau….yang penting solatlah….
 
Maaf terlupa….semasa Wukuf di Arafah, Mabit di Muzdhalifah dan Mabit di Mina, untuk berwuduk memang berebut….solusinya ialah, sampai sahaja di Arafah, cari botol-botol kosong, isikan air dan simpan untuk berwuduk. Jangan minum nanti sakit perut, sebab air garam. Begitu juga ketika Mabit di Mina..terdapat banyak botol2 air mineral yang diletakkan disebelah tandas untuk jemaah haji minum. Itu bukan air garam itu air mineral, jadi, jangan gunakan ia untuk berwuduk….anda akan lihat ada jemaah yg menggunakan air mineral itu untuk berwuduk, kalau boleh tegur, tegurlah dgn berhikmah….ambil botol-botol kosong, isikan air….kalau banyak lagi bagus, bagi jemaah lain untuk berwuduk. Ini boleh dilakukan ketika waktu tengah malam….jemaah kebanyakannya tidur. Masa ini juga boleh bersihkan tandas dan sampah sarap selain kita berqiyamulail….
 
Wasiat saya….bawa Quran sendiri dari sini, Khatam Al-Quran sekali di Mekah, sekali semasa Wukuf dan sekali di Madinah…Insyaallah anda akan dapati pengisian haji anda benar-benar bernilai…Insyaallah (gunakan Quran itu sehingga salah satu tidak boleh digunakan….kita mati, buta atau Al-Quran itu hilang tulisannya….)

No comments: